Skotlanninterrieri on uusi aluevaltaus Puvepapan kennelille. Pienin askelin suureen maailmaan.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Skotlanninterrierin rotuyhdistys (The Scottish Terrier Club) perustettiin vuonna 1882, vuosi ensimmäisen rotumääritelmän laatimisen jälkeen. Kapteeni Gordon Murray oli vain kolmea vuotta aikaisemmin ryhtynyt kehittämään rotua nykyisin tuntemaamme muotoon. Tässä työssä häntä tuki voimakkaasti Kennel Clubin perustaja ja ensimmäinen puheenjohtaja herra Sewallis Evelyn Shirley. Tämä matalaraajainen, Ylämaalta kotoisin oleva terrieri tunnetaan yleisesti jäyhän skotlantilaisen perikuvana. Perheelleen ja ystävilleen skotlanninterrieri on iloinen ja ystävällinen, mutta pienimmästäkin äänestä se valpastuu, valmiina vartioimaan ja puolustamaan kotiaan.

 Yleistä

Skotti on vankkarakenteinen, suuri koira suhteellisen pienessä paketissa. Se on älykäs seurakoira, mutta saalisviettiäkin vielä löytyy. Tästä syystä skotti vaatii pihansa ympärille aidan. Skotit rakastavat perhettään, kaivamista ja metsälenkkejä ja mottona voisi olla "aina valmis!" Uimariksi ei skoteista ole ja vesistöjen lähistöllä liikkuessa on syytä varautua uimaliivein. Skotti sopii hyvin maalle tai kaupunkiasuntoon. Skotista saa uskollisen ystävän ja sopivan lemmikin myös lapsiperheeseen.

Skotlanninterrieri on vanha rotu ja alunperin se kehitettiin pitämään mäyrä-, kettu-, rotta-ja muut tuhoeläinkannat kurissa.

Kursiivilla rotumääritelmä kopsattuna kennelliiton sivuilta.

YLEISVAIKUTELMA: Vankka, sopivan kokoinen luolakoiraksi, jolloin liiallinen massa rungossa on haitaksi; lyhytraajainen, ryhdikäs ja valpas, pienestä koostaan huolimatta voimakas ja toimelias. Pää vaikuttaa pitkältä koiran kokoon nähden. Lyhyistä jaloistaan huolimatta ketterä ja liikkuvainen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Kallo-osa ja kuono-osa ovat yhtä pitkät.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Luotettava ja uskollinen. Omanarvontuntoinen ja itsenäinen, pidättyväinen, mutta peloton ja erittäin älykäs. Rohkea, mutta ei koskaan aggressiivinen.

PÄÄ: Pitkä, kuitenkin suhteessa koiran kokoon. Pään asento on ryhdikäs. Kallo: Päälaki lähes litteä. Kallo on sen verran pitkä, että kohtalaisesta leveydestään huolimatta se vaikuttaa kapealta.

Otsapenger: Vähäinen, mutta selvästi erottuva.

Kirsu: Musta ja suuri. Kirsun sivulinja ei ole tylppä vaan viisto.

Kuono: Kauttaaltaan voimakas ja syvä. 

Leuat / hampaat: Hampaat ovat suuret. Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat suorassa kulmassa leukoihin nähden.

Posket: Poskiluut eivät ulkonevat.

Silmät: Mantelinmuotoiset, tummanruskeat, melko kaukana toisistaan ja kulmakarvojen varjostamat. Ilme valpas ja älykäs.

Korvat: Pienet, ohuet, teräväkärkiset, pystyt, päälaen tasolle kiinnittyneet, mutta eivät liian lähellä toisiaan. Suuret, tyvestä leveät korvat ovat erittäin virheelliset.

KAULA: Lihaksikas, keskipituinen, jalo.

RUNKO: Ylälinja: Tasainen ja vaakasuora.

Selkä: Suhteellisen lyhyt ja hyvin lihaksikas.

Lanne: Lihaksikas, syvä, lyhyt ja voimakas.

Rintakehä: Verrattain leveä ja ulottuu kyynärpäiden alapuolelle. Kylkiluut yläosastaan selvästi kaareutuvat kaveten rintakehän alaosaa kohti. Takimmaiset kylkiluut riittävän pitkät.

HÄNTÄ: Keskipituinen, viimeistellen koiran tasapainoisen ulkonäön. Tyvestä paksu, kärkeä kohti kapeneva, korkealle kiinnittynyt ja pystysuora tai loivasti kaareutuva. 

RAAJAT ETURAAJAT: Yleisvaikutelma: Eturinta ulottuu selvästi eturaajojen etupuolelle. 

Lavat: Pitkät, viistot. 

Kyynärpäät: Eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset.

Kyynärvarret: Suorat, vahvaluustoiset. 

Välijalat: Suorat. 

Etukäpälät: Verraten suuret. Päkiät vahvat. Varpaat kaarevat ja tiiviit. Etukäpälät hieman takakäpäliä suuremmat.  

TAKARAAJAT: Yleisvaikutelma: Takaosa huomattavan voimakas koiran kokoon nähden. Pakarat suuret ja leveät. 

Reidet: Leveät. 

Polvet: Hyvin kulmautuneet. 

Kintereet: Matalat, vahvat, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. 

Takakäpälät: Verraten suuret. Päkiät vahvat. Varpaat kaarevat ja tiiviit. Hieman etukäpäliä pienemmät. 

LIIKKEET: Sulavat ja vapaat, sekä edestä että takaa yhdensuuntaiset, kauttaaltaan tasaiset. Hyvä takaraajojen työntö

KARVAPEITE: Karva: Tiiviisti pinnanmyötäinen, kaksinkertainen; aluskarva lyhyt, tiivis ja pehmeä. Peitinkarva kova, tiheä ja karkea. Karvapeite on säänkestävä.

Väri: Musta, vehnänvärinen tai erisävyinen juovikas (brindle). 

KOKO: Säkäkorkeus 25-28 cm, paino 8,5-10,5 kg. 

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: 

• Vihaisuus tai liiallinen arkuus 

• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen 

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. 

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

Ulkomuoto

Skotin turkki on kaksinkertainen koostuen lyhyestä ja pehmeästä aluskarvasta sekä karkeasta peitinkarvasta. Skotti on trimmatava/nypittävä rotu. Turkki nypitään n. kuukauden välein jolloin se pysyy tyylikkäänä rotunsa edustajana. Yleisin väri skoteissa on musta, mutta rodusta löytyy myös venhänvärisiä sekä brindlejä.

Hoito ja terveys

Skotti voi olla riiviö n. 1-vuotiaaksi asti, mutta aikuisikä sujuu yleensä helposti. Pentu tarvitsee siis jämäkän tapakasvatuksen, mutta mikään hankala opetettava skotti ei yleensä ole. Skotit voivat myös olla itsepäisiä niin halutessaan, mutta se onkin yksi piirre, joka tekee siitä Skotin! Skotti elää yleensä terveenä n. 10-12 vuotta ja vanhenee sitten melko nopeasti. Skotlanninterrieri kuuluu ns. perusterveisiin rotuihin. Ongelmia voivat tuottaa erilaiset kasvaimet, syövät ja hammaskivi, munuaisviat yms.

Rotu kuuluu FCI-ryhmään 3 eli terrierit