HISTORIAA JA KÄYTTÖTARKOITUS:

 

Alkuperämaa: Iso-Britannia

Ryhmä: 8

FCI:n numero: 5

Hyväksytty: FCI 28.11.2003

SKL-FKK 10.05.2004

Kursiivi teksti suoraan rotumääritelmästä

Käyttötarkoitus:
Ylösajava koira.

FCI:n luokitus:
Ryhmä 8 noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, alaryhmä 2
ylösajavat koirat; käyttökoetulos vaaditaan.

Yleisvaikutelma:
Iloinen ja vankka metsästyskoira; sopusuhtainen ja tiivisrakenteinen.
Säkäkorkeus on suunnilleen sama kuin etäisyys säästä hännäntyveen.

Käyttäytyminen/luonne:
Iloinen luonne ja alati heiluva häntä kuvastavat koiralle tyypillistä touhukkuutta etenkin sen seuratessa jälkeä tiheäkasvuistakaan maastoa pelkäämättä. Lempeä, miellyttämishaluinen ja täynnä elämäniloa.

Pää:

Kallo-osa

Hyvin kehittynyt ja selväpiirteinen, ei liian kevyt eikä karkea.

Otsapenger
Selvästi erottuva, sijaitsee kirsun kärjen ja niskakyhmyn puolivälissä

Kirsu
Riittävän iso; tarkka hajuaisti

Kuono
Suorakulmainen

Leuat/hampaat/purenta
Leuat ovat vahvat. Täysihampainen, säännöllinen ja tiivis leikkaava purenta ts. yläetuhampaat peittävät tiivisti alaetuhampaat ja ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.

Posket
Eivät ulkonevat

Silmät
Täyteläiset, mutta eivät ulkonevat, tummanruskeat tai ruskeat, eivät koskaan vaaleat. Maksanruskeilla, "liver roan"-värisillä tai maksanruskeavalkoisilla sallitaan tumman pähkinänruskeat, karvapeitteen väriin sointuvat silmät.
Ilme on älykäs ja lempeä, silti tarkkaavainen, valpas ja iloinen. Silmäluomet ovat tiiviit.

Korvat
Pehmeät, lappumaiset, alas silmien tasolle kiinnittyneet, ohuet ja kirsun kärkeen ulottuvat. Korvat ovat pitkän, suoran ja silkkisen karvan peittämät.

Kaula
Kohtuullisen pituinen ja lihaksikas, kauniisti viistoihin lapoihin liittyvä.
Ei löysää kaulanahkaa.

Runko:
Vahva ja tiivis.

Ylälinja
Kiinteä ja tasainen, lanneosan takaa hieman häntää kohti laskeva.

Lanne
Lyhyt ja leveä.

Rintakehä
Hyvin kehittynyt ja syvä, etuosastaan ei liian leveä eikä liian kapea.
Kylkiluut ovat selvästi kaareutuneet.

Häntä:
Hieman selkälinjan alapuolelle kiinnittynyt; ehdottomasti iloisesti liikkuva ja asennoltaan vaakasuora, ei koskaan ylös kääntynyt. Yleensä typistetty (Huom. Suomessa typistyskielto).

Typistetty:
Ei koskaan liian lyhyt, eikä liian pitkä. Jos häntä on liian lyhyt tai liian pitkä, on vaikea havaita aina iloista hännän liikettä koiran työskennellessä.

Typistämätön:
Hieman kaareva, keskipitkä ja oikeassa suhteessa runkoon, antaa kauttaaltaan tasapainoisen vaikutelman. Ihannemittainen häntä ei ulotu kintereen alapuolelle. Häntä ontyvestään vahva ja kapenee kohti ohutta kärkeä; se on muun karvapeitteen tavoin hapsuttunut. Koiran työskennellessä häntä on eloisa ja asennoltaan selkälinjan tasolla, ei sitä ylempänä eikä koskaan niin alhaalla, että se viittaisi arkuuteen.

Raajat:

Eturaajat:

Yleisvaikutelma
Eturaajat ovat vankkaluiset, suorat ja riittävän lyhyet antamaan mahdollisimman suuren voiman. Eivät kuitenkaan liian lyhyet, jolloin ne häiritsisivät tältä suurenmoiselta lintukoiralta vaadittavaa tehokasta liikuntaa.

Lavat
Viistot ja kuivat

Käpälät
Tiiviit ns. kissankäpälät. Paksut päkiät.

Takaraajat:

Yleisvaikutelma
Takaraajat ovat leveät, täyteläiset, hyvin lihaksikkaat ja vankkaluiset.

Polvet
Hyvin kulmautuneet

Kintereet
Matalat mahdollistaen hyvän työntövoiman.

Käpälät
Kuten etukäpälät.

Liikkeet
Yhdensuuntaiset ja maatavoittavat, tehokas takaraajan työntö.

Karvapeite:

Karva
Sileää silkkistä, ei koskaan karheaa, laineikasta eikä kiharaa, ei liian runsasta.
Eturaajat, runko ja takaraajat kintereiden yläpuolelta ovat selvästi hapsuiset.

Väri
Useita eri värejä. Yksivärisillä ei valkoista hyväksytä muualla kuin rinnassa.

Koko ja paino

Säkäkorkeus
Urokset noin 39-41 cm, nartut noin 38-39 cm

Paino
Noin 12,5-14,5 kg.

Virheet:
Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Cockerspanieli on erittäin vanha englantilainen lintukoirarotu. Kielentutkijat ovat löytäneet spanieliksi tulkitun sanan 1300-luvulta peräisin olevasta lakitekstistä. Ensimmäinen kerran itse sana "spanieli" esiintyy 1320-luvulta peräisin olevassa runossa. Lintukoiria käsittelevässä, 1790-luvulla ilmestyneessä kirjassa mainitaan ensimmäisen kerran sana "cocker". Omaksi rodukseen cockeri erotettiin virallisesti vasta vuonna 1901. Suomeen ensimmäiset cockerit tulivat 1930-luvulla ja 1950-luvusta lähtien se on ollut jatkuvasti yksi suosituimmista koiraroduista maassamme.

Cockerspanielilla on monia ominaisuuksia, jotka tekivät siitä suositun alusta alkaen. Se on iloinen ja reipas ja hyvin sisukas. Sen pieni koko ja viehättävä ulkonäkö, halu miellyttää ja luontainen älykkyys tekivät siitä nopeasti suositun metsästys-ja seurakoiran. Se on lempeä ja aina iloinen, ja se näkyy parhaiten alituisesta hännänheilutuksesta. Suosiolla on myös ollut hintansa ja siitä cockerit ovat joutuneet maksamaan. Rodussa tavataan ns. raivosyndroomaa ja perinnöllisiä sairauksiakin kohtuullisesti. 

Terveys:

Cockerspanieli on terverakenteinen ja terve rotu. Cockerin korvat ovat mainettaan helppohoitoisemmat ja asiallisesti hoidettuna yhtä huolettomat kuin millä tahansa rodulla. Korvien suuaukon ympärillä olevat karva pidetään lyhyinä ja tarpeen tullen korvat puhdistetaan siihen tarkoitukseen olevalla aineella.

Cockerspanielipentueen rekisteröinnin ehtona on, että vanhemmat on tatuoitu/mikrosirutettu, lonkkakuvattu ja silmätarkastettu. Tällä pyritään takaamaan, että rotu pysyy mahdollisimman vapaana perinnöllisistä sairauksista ja vioista. Yleensä lonkkakuvatuista koirista yli 80 % on täysin terveitä ja silmätarkastetuista n. 98 % ei osoittanut oireita perinnöllisistä silmäsairauksista (PRA, HC ja RD).

Väreistä:

Cockerien väriskaala on erittäin laaja, ja periaatteessa rotu voidaan jakaa kahtia kirjaviin (valkoista mukana) ja yksivärisiin, mutta kyseessä on sama rotu. Hyväksyttävät 18 väriä ovat:

Yksiväriset:

musta, punainen, golden (vaalea kullanpunainen), maksa eli liver (suklaan- ja maksanruskea), black and tan (musta punaisilla merkeillä) ja liver and tan (maksanvärinen punaisilla merkeillä), lisäksi on olemassa soopelinvärisiä (punainen, jolla on karvanpäät mustia) cockereita, mutta ainakin Suomessa ne jäävät palkitsematta näyttelyissä.

Kirjavat:

musta-valkoinen, blue roan, puna-valkoinen, orange roan, kelta-valkoinen, lemon roan, maksa-valkoinen, liver roan, tricolour, blue roan tan, maksa-valko tan ja liver roan tan. "Roan" tarkoittaa, että valkoinen karva on tasaisesti sekoittunut värillisen karvan joukkoon ja musta-, puna- tai kelta-valkoinen turkinväri on sellainen, jossa valkoisella pohjalla on värillisiä läiskiä.

Cockerin koulutus:

Cockeri ei vaadi kovaa, ankaraa koulutusta, tavallinen tapakasvatus perheessä riittää. Usein cockerit voivat kuitenkin olla varsin itsepäisiä ja voimakastahtoisia, joten laumajärjestys tulisi olla kotona selvä. Ja koska kyseessä on käyttökoirarotu, se ei sovellu ihan puhtaasti "sohvakoiraksi". Sen tulisi saada riittävästä liikuntaa ja tehtäviä, jotka aktivoivat sen aivoja.

 Jos haluat uuden harrastuksen koirien parissa, ovat mahdollisuudet cockerin kanssa lähes rajattomat. Cockeri on helposti koulutettava, fyysisesti kestävä ja energinen koira, joka soveltuu erinomaisesti lintujen ja kanien metsästykseen. MEJÄ-koirana cockerspanieli on erittäin suosittu. Cockerin kanssa voi myös harrastaa tottelevaisuuskoulutusta (TOKO) tai agilitya. Cockeri on myös hurmaava ja tyylikäs näyttelykoira. Erinomaisen hajuaistinsa vuoksi cockereita on koulutettu myös haavoittuneen hirven jäljestykseen, rauniokoiraksi ja tullille huumekoiraksi. Myös "kanttarellien metsästys" on cockerille helppoa, kunhan se tajuaa idean. Koulutuksen vaiva palkitaan tässä tapauksessa omistajalle herkullisina nautiskeluhetkinä

 

 Perushoito:

Cockerspanielin perushoitoon kuuluu turkin säännöllinen kampaaminen, pesu ja trimmaus. Turkin selvittely tulee tehdä viikottain turkinlaadusta riipuen (varsinkin mustilla ja blue roaneilla pariinkin kertaan viikossa) ja trimmaus turkin laadusta ja pituudesta riippuen 4-8 kertaa vuodessa. Turkin säännöllinen trimmaus auttaa pitämään turkin helposti hoidettavana. Trimmaamisen oppii helposti itsekin. Turkki trimmataan aina myös ennen näyttelyä. Cockeri pestään aina, kun se tuntuu likaiselta. Samoin kannattaa varsinkin metsälenkkien jälkeen selvittää turkki ja poistaa tarttuneet risut ja tikut, sillä muuten turkki meneekin takkuun entistä helpommin, eikä koirallakaan ole kiva olla neulasten pistellessä.

 

  COCKERIN PERUSTRIMMAUSOHJE: 

© Koirasalonki Merja Karjalainen, Kennel Roamer's 

Cockeria trimmattaessa yritä saada lopputulos näyttämään luonnolliselta ja pehmeältä, vältä ns. "ylitrimmaamista". Työhön tarvitset teräväkärkiset tavalliset sakset käpälien leikkaamiseen, omat sormet kuolleen karvan nyppimiseen ja yksipuoleiset ohennussakset mallin muotoiluun. Jos olet viemässä koiraasi näyttelyyn, suorita trimmaus n. 1-2 viikkoa aikaisemmin jotta trimmaus ehtii tasoittua ja lopputulos on luonnollisen näköinen. Näyttelypesun jälkeen tarkista vielä ja poista epäsiistit törröttävät karvat.